lavinia bujor-deaconu

mezzosoprana

Mezzosoprana Lavinia Bujor - Deaconu este invitata de onoare la diverse ceremonii de deschidere, evenimente, celebrari sau momente speciale, gratie glasului cu un timbru aparte.
Special ales pentru momentele de sarbatoare, repertoriul sau amplu, impresionant abordat, duce valorile artei operei catre un auditoriu vast. Interpretarea sustinuta de apreciata mezzosoprana, creeaza mereu emotii si stari ce incanta ascultatorul cu un “Regal Muzical”.


Biografie


Mezzosoprana Lavinia Bujor - Deaconu s-a nascut in orasul Baia Mare Romania, intr-o familie de artisti romani.

Crede in permanenta ca arta ei nu este un inlocuitor pentru suflet dar sufletul are nevoie de ceva cu care sa-si hraneasca esenta.

“Vaz, Auz, Miros, Gust, Pipait...
Contemplatia naturii, muzicii sau a unui spatiu interior
este identificarea intregii mele fiinte, fara distinctie intre spirit si trup.
Traiesc o bucurie dezinteresata a sufletului.”


Laureata a numeroase premii nationale, internationale si protagonista a unor remarcabile experiente artistice




Intre anii 2001-2004 formuleaza o conturare a relationarii activitatilor, formelor genurilor si principiilor unei gandiri de tip artistic, care graviteaza in jurul trinitatii muzica-poezie-pictura, trinitate ce naste un discurs artistic articulat unificator, bine reliefat in aparitiile sale. Devine creator de “LEGATURI INTIME” intre cele trei forme de expresie. Gaseste manifestarea vocal artistica de pana atunci intr-un context in care dominanta este o anumita “insuficienta”. Artistul Lavinia Bujor Deaconu, naste o gandire estetica sau mai bine spus o situatie definibila printr-o anumita “intrajutorare” a celor trei arte; constientizate si exprimate creativ; acestea existand efectiv unele prin intermediul celorlalte.
Astfel tablourile in ulei create de artista in aceasta perioada, sunt stari de necesitate, declansate de propria manifestare vocala, sonor muzicala. Acestea vin sa amplifice si sa accelereze procese de sinteza. In acest mod, distinsa mezzosoprana, printr-un grad avansat a puterii de formulare si exprimare a unor continuturi artistice atat lirice-vocale cat si picturale subliniate de forme poetice, vizeaza realitati ale existentei umane.



Experientele artistice ale mezzosopranei Lavinia Bujor - Deaconu din anii ce au urmat acestei perioade, au ca scop configurarea si articularea unei exprimari puternice dar si “complete” totodata. In campul activitatilor sale artistice, converg forme de perceptie multisenzoriala. Definitia artei vocale devine pentru ea, judecarea acesteia in contextul emotiilor si senzatiilor. Tehnica vocala oferita ascultatorului devine “vigoare” in relevarea mesajului liric muzical. Astfel isi insuseste in repertoriul sau o serie de lucrari muzicale pline de culoare si sonoritate, ce creeaza senzatia unei “corporalitati”; calitate ce-ti ofera o “baie” senzitiva, mult cautata de artista.



Mezzosoprana Lavinia Bujor - Deaconu s-a nascut intr-o familie de artisti romani, tatal Bujor Ovidiu (artist fotograf) si mama Rodica Bujor (cantareata de muzica folclorica). Inca din copilaria timpurie pregatirea muzicala vocal-instrumentala a Laviniei a fost influentata de mama ei care a contribuit la dezvoltarea carierei sale. Alaturi de fratele Bujor Ovidiu Septimiu(compozitor muzica electronica), au primit educatia necesara unei vieti muzicale consistente. Pana la varsta de 18 ani, Familia, Scoala Muzicala si Liceul de Arte Baia Mare, a fost locul in care si-a format cu pricepere valorile cultural-muzicale, vocal-instrumentale.
La implinirea varstei de 18 ani se muta la Bucuresti pentru a-si continua studiile. Aici se alatura Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti unde cu o stare de necesitate interioara cauta sa-si desavarseasca valorile obtinute inca din copilarie.

In acest epicentru generator de cultura, cativa ani mai tarziu isi face debutul in rolul Zitei, in productia Universitatii Nationale, a operei “O Noapte Furtunoasa” de Paul Constantinescu.
Adauga la repertoriul sau rolurile Carmen - din opera cu acelasi nume - Georges Bizet, Salud - “La Vida Breve” - Manuel de Falla, lucrari ale compozitorilor: F.A. Barbieri, Manuel del Populo Vicente Garcia, Fernando Obradors, Giovannni Paisielo, Cesar Frank, Giulio Caccini, W.A.Mozart, Antonio Vivaldi, O. Respighi, A. Ramirez, F. Chueca, Joaquin Valverde, Vicenzo Bellini, L.V. Beethoven, G. Rossini, G.F. Handel, Joseph Haydn, Carmen Petra Basacopol, Schumann, B. Britten, G. Donizzeti, Sabin Dragoi, G. Gershwin, Ambroise Thomas, G. Verdi, Franz Schubert.

Cariera sa a cunoscut si alte noi valente odata cu lansarea
PROIECTELOR “LAVINIA BUJOR - DEACONU”.
Cele peste 200 de premii si experientele obtinute de tinerii artisti indrumati de admirabila mezzosoprana,
sunt marturia existentei unui bun spiritual trebuincios in formarea lor ca oameni.